807 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Een lening afsluiten voor een paar biertjes?

Woensdag 17 juni 2009 - Nieuwsredactie

Waarom lenen studenten? Is het omdat het schoolgeld en andere studie gerelateerde dingen qua kosten de pan uit rijzen of is het omdat iedere student van zijn studententijd een feestje wil maken, door ieder weekend zoveel mogelijk te feesten?

Natuurlijk is je studententijd een dure periode; Je kamerhuur, je levensvoorzieningen en dan ook nog eens je schoolboeken en schoolgeld. Veel studenten hebben al een bijbaantje, maar dat is meestal niet genoeg om mee rond te komen. In 2008 heeft de gemiddelde student al een studieschuld van 12.000 euro! De uitwonende student krijgt van de IB groep maandelijks 253 euro, dat is in de meeste studenten steden niet eens genoeg om kamerhuur van te betalen. Dus is het voor veel studenten vanzelfsprekend om iedere maand een paar honderd euro te lenen bij IB groep.

Maar veel studenten zijn niet goed op de hoogte van de risico's die aan het lenen van geld zitten.

Dus bedenk goed met welke redenen je geld wilt lenen en of je in ruil daarvoor later met een grote studieschuld opgezadeld wilt zitten. En heb je het geld echt nodig? Of kan je misschien bezuinigen op de verse broodjes die je iedere dag in de kantine koopt en op nieuwe kleding die volgende maand weer uit de mode is?

Als je een beetje creatief probeert rond te komen is een lening helemaal niet noodzakelijk. Er zijn tegenwoordig zoveel voorzieningen voor studenten waarbij je al korting krijgt als je maar even met je OV wappert. Voor een leuk avondje uit kan je bijvoorbeeld bij een restaurant eten waar ze studentenmenu's hebben en bij de meeste studentenverenigingen hebben ze meestal ook wel een studentenhap voor een paar euro op de kaart staan. Ook krijg je doordeweeks korting bij de bioscoop met je OV.

Vind je het ook niet veel gezelliger om met vriend(inn)en een rosé'tje of biertje te drinken in je eigen vertrouwde huis in plaats van in een discotheek waar je elkaar amper verstaat en waar je voor een glas rosé tegenwoordig bijna hetzelfde betaalt als een fles rosé in de supermarkt?

Je hoeft dus ook echt niet op een houtje te bijten, het is maar hoe je met je geld omgaat en natuurlijk is extra geld nooit verkeerd, maar denk goed aan de consequenties voordat je een lening afsluit!

 

Trefwoorden:

Inkomen Studieschuld