4.677 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Een salarisonderhandeling. Hoe pak ik deze het beste aan?

Donderdag 18 mei 2017 - Lorenzo

Bij veel bijbanen is het salaris wat je krijgt al vastgezet. Dit kan door je leeftijd komen, maar ook omdat het bedrijf gewoon een bepaald salaris vrijmaakt/overheeft voor die bepaalde bijbaan. Wanneer je later echter fulltime aan de slag gaat ergens, kan het zomaar voorkomen dat je gaat onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden.

Onderhandelen over het salaris (en arbeidsvoorwaarden) kan door middel van de juiste handelingen veel geld opleveren.

Hieronder vind je een vijftal do’s en dont’s over hoe je een onderhandelingsprocedure het beste in kan gaan en wat je wel én niet moet zeggen tijdens het gesprek.

1.

Do: Een werknemer levert geld op. Vergeet dat niet! Wees daarom niet bang om te onderhandelen, zelfs in tijden waarin het economisch wat minder goed gaat. Gemotiveerde arbeidskrachten zijn hun salaris dubbel en dwars waard, ongeacht de arbeidsmarktsituatie. Werkgevers houden rekening met de salarissen in de budgettering. Als jij vindt dat je een bepaald bedrag waard bent, wees dan niet bang om hier naar te vragen.

Don't: Laat je daarom niet afpoeieren met teksten als "we hebben geen geld" of "ook wij voelen de crisis". Als je niet tevreden bent met het aanbod, mag je dit best laten blijken.

2.

Do: Een goede voorbereiding is het halve werk! Ga daarom goed voorbereid de onderhandelingsprocedure in. Zoek van tevoren op wat anderen in soortgelijke functies verdienen. Op het internet zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar waarmee je dit snel en eenvoudig kunt nakijken. Zo heb jij een indicatie van waar jij van uit kan en mag gaan!

Don't: Het verklappen van je huidige salaris en een fout die veel mensen tijdens een salarisonderhandeling maken. Hiermee verzwak je namelijk jouw onderhandelingspositie aanzienlijk. Jouw huidige of laatst verdiende salaris is totaal niet relevant; het gaat immers om de toegevoegde waarde die je vertegenwoordigt, niet het bedrag waar je voor in de boeken staat. Belangrijk is wel om altijd hoffelijk te blijven in het afwimpelen van dergelijke vragen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je dit soort zaken alleen thuis bespreekt.

3.

Do: Tevens is het belangrijk dat jij je realiseert dat jij en de werkgever gelijkwaardig zijn in het onderhandelingsproces. Hoewel de gesprekspartner het niet altijd laat merken, wordt dit soort assertiviteit vaak juist gewaardeerd. Wees tijdens een sollicitatiegesprek niet bang dat je direct afvalt wanneer je hoog mikt. Als je mag gaan onderhandelen over salaris, dan zijn er vaak nog maar één of twee kandidaten over.

Don't: Start niet met onderhandelen voordat je jouw financiële situatie goed onder de loep hebt genomen. Maak van tevoren een inschatting van zowel je vaste als variabele lasten. Zo weet je wat het absolute minimumsalaris is dat je nodig hebt om rond komen.

4.

Do: Oriënteer je op salarisalternatieven. Geeft de werkgever aan niet te kunnen voldoen aan je salariseisen, schakel dan over op verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan extra vakantiedagen, minder uren werken in de week of een auto van de zaak.

Don't: Ga niet klakkeloos akkoord met het eerste aanbod. Vaak zit hier nog voldoende rek in. Het heet niet voor niets een salarisonderhandeling.

5.

Do: Geef een salarisbereik aan, niet een specifiek bedrag. Met deze methode pin je jezelf niet vast op één bedrag en geef je de werkgever wat speelruimte. Is het je onderhandelingsdoel om 30.000 euro te verdienen? Geef in dat geval aan dat je bereid bent om te praten over bedragen tussen de 28.000 en 34.000 euro en dat het precieze bedrag afhangt van de rest van de voorwaarden.

Don't: Teken nooit direct een contract na de onderhandeling, zelfs niet als je blij bent met het resultaat. Geef aan dat je tevreden bent met het aanbod, maar dat je er graag nog even een nachtje over wilt slapen voordat je tekent. Dit geeft je de kans om het aanbod nog even te bespreken met je partner of met een vertrouwenspersoon.

Extra tip                                                                                                                             

Heb je weleens gehoord over het ankereffect? Deze truc wordt voornamelijk gebruikt voor webshops of producten waarvan jij de waarde niet precies weet, maar kan soms ook helpen in een bepaalde onderhandeling. Wanneer zowel werkgever als werknemer slecht op de hoogte zijn van een bepaald salaris die bij de aangeboden baan hoort, dan kun jij deze truc toepassen. Wanneer jij namelijk bij de vraag om een bepaalde salaris indicatie hoog inzet, dan wordt dit het zogenaamde “anker” voor de verdere onderhandelingen. Wanneer jij hoog inzet, dan wordt al het salaris onder dit bedrag als “goedkoper” gezien. Deze truc kan jou helpen het maximale uit de onderhandeling te halen.

Bron: nu.nl