4.681 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Gedwongen Ongedwongen Solliciteren

Woensdag 3 maart 2010 - Nieuwsredactie

Oh, de variëteit van bedrijven. Je hebt ze letterlijk in alle soorten en maten. Grote bedrijven, kleine bedrijven, chique bedrijven en rommelige bedrijven, duurzame bedrijven en bedrijven met topmanagers en topbonussen en ga zo maar door. Één ding dat opvalt is dat alle bedrijven een geweldig leuke, aardige, ongedwongen, zeg-maar-jij-hoor cultuur hebben. Althans…dat zeggen ze.

We kennen het allemaal wel, dat soort sollicitaties. Je komt binnen bij een mooi bedrijf, ze hebben een grote ontvangsthal, net zo smetteloos schoon als een ziekenhuis. Het enige geluid komt van de driftig typende secretaresse. Ze is vast met iets heel belangrijks bezig. De mooie jongedame zit er modieus doch streng gekleed bij en timide fluister je; “Ik kom voor een sollicitatiegesprek.” Met keurig ABN word je te woord gestaan. Er wordt je verteld dat je maar even plaats moet nemen en wachten tot de interviewer zich verwaardigd je uit je ellende te verlossen en je naar de gevreesde vergaderkamer meeneemt.
Niet helemaal op je gemak pak je een plastic bekertje en brand vervolgens je vinger aan de koffie die uit het apparaat gutst. Te laat herinner je jezelf dat koffie je mond uitdroogt en dus niet aan te raden valt bij een sollicitatie. Je gaat zitten, je hoopt dat je geen vuil mee naar binnen hebt gelopen, je friemelt aan je kleding, je wenst dat je toch een kam had meegenomen want het waait zo hard. Terwijl je wacht tot je koffie op een acceptabele temperatuur komt bekijk je het komen en gaan van gladgeschoren businessmannen in hun dure maatpakken.

Een knikje voor de secretaresse, die stug doortypt, kan er amper vanaf. Enkel wanneer zij de sleutel voor het elektronische beveiligingspoortje aangeven kan er een minzaam glimlachje van af. De mannen vragen iets persoonlijks, hoewel ze duidelijk niet in het antwoord geïnteresseerd zijn. Tsja, je bent toch een businessman of je bent het niet. It’s all about the PR, neerkijken op andere mensen is nu eenmaal niet hip meer.

Dat is het punt waarop een van de businessmannen in pak ineens met ferme tred op je afkomt voor je sollicitatie en je na snel voorstellen meeneemt naar de vergaderkamer. Geheel volgens de ARBO wet zijn er gemakkelijke stoelen en veel ramen. Voor de rest is de kamer grijs en leeg. De businessman schuift met zijn papieren. “Ik heb liever dat je jij zegt, we hebben hier een ontspannen en familiaire bedrijfscultuur.” Je knikt en gehoorzaamt, jezelf afvragend hoe snel je jezelf kunt verwijderen uit de gedwongen ongedwongen sfeer.