894 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Persberichten

NieuwsberichtenColumns


Geslaagd en wat dan?

Zaterdag 14 mei 2005 - Nieuwsredactie

Eindelijk zit het erop. Als het goed is hangt binnenkort de vlag uit, met daaraan je schooltas.
Met je diploma op zak denk je na over de dingen die komen gaan. Wat te doen? Heb je al gekozen voor een vervolgstudie. Of ga je wellicht een jaar reizen? Beide kun je combineren met werken.

Aan het werk voor een bijbaan(tje)

Als je na je middelbare school gaat studeren, dan ontkom je er niet aan. Een bijbaantje. Bijvoorbeeld om je huur te kunnen betalen, omdat je het ouderlijk huis verlaat om in een vreemde stad te gaan studeren. Maar ook je mobiele telefoon, kleren, uitgaan en andere leuke dingen kosten veel geld. En dus ga je aan het werk. Mogelijkheden genoeg. Maar waar moet je allemaal aan denken als je een bijbaantje neemt? Waar vind je leuke bijbanen? Wat zijn de verdiensten? Om met dat laatste te beginnen: je inkomsten hangen voor een deel af van je eigen handigheid, maar natuurlijk ook van je leeftijd, ervaring en opleiding. “En van je parate kennis,” vertelt Jan-Willem Kruithof van Zoekbijbaan.nl. “Voor een IT-bedrijf of een ander technisch bedrijf is het handig wanneer je direct inzetbaar bent. Voor administratieve en veel commerciŽle banen moet je meestal worden ingewerkt. Op onze website zijn veel verschillende banen te vinden, van telemarketing tot banen in de horeca. Uiteraard hangen de verdiensten ook af van de branche waarin je werkt, maar de meeste studenten krijgen wel wat meer dan het minimumloon.”

Een goede eerste indruk

Solliciteren is helemaal niet zo moeilijk. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen, vindt Jan-Willem Kruithof van Zoekbijbaan.nl.: “Wij merken dat studenten nogal eens onzorgvuldig omgaan met hun sollicitatie. Omdat werkgevers meestal kunnen kiezen uit meerdere kandidaten, moet je wel een goede eerste indruk maken en een goede motivatie hebben waarom je solliciteert. Zorg er dus voor dat je een duidelijke sollicitatiebrief schrijft, met een compleet en verzorgd CV. En het is natuurlijk handig wanneer je referenties hebt.”

- In verband met studiefinanciering en eventuele kinderbijslag is er een maximumbedrag aan wat je mag bijverdienen.
- Zorg voor een compleet en goed verzorgd CV.
- Probeer referentieadressen te krijgen.
- Besteed tijd en aandacht aan een sollicitatie.
- Zorg voor een goede eerste indruk bij een sollicitatiegesprek.
- Kom afspraken na ( op tijd komen, reageren op e-mail enzovoorts)