4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Handige tips om je studieschuld te beperken

Dinsdag 15 augustus 2017 - Gast

De meeste studenten bouwen tijdens hun studie een studieschuld op. Zeker sinds de ingang van het nieuwe leenstelsel, waarbij de basisbeurs verdween, is het als student lastig om rond te komen zonder geld te lenen. Maar hoeveel en of je leent, bepaal je in principe zelf. Wij geven je tips om je studieschuld zo veel mogelijk te beperken.Leen niet meer dan nodig

Zorg ervoor dat je niet meer leent dan nodig is. Natuurlijk, die avonden in de kroeg zijn gezellig en het lenen lijkt een heel makkelijke oplossing om rond te komen. Maar achteraf heb je misschien spijt dat je zoveel hebt geleend. Bovendien hebben veel oud-studenten problemen met het afbetalen van de studieschuld en kun je minder hypotheek krijgen als je een studieschuld hebt. Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij en bereken hoeveel je écht nodig hebt. Je kunt het leenbedrag elke maand aanpassen via Mijn DUO. Verdien je in de zomermaanden extra geld met een bijbaan? Dan kun je je lening die maanden verlagen of zelfs tijdelijk stopzetten.

Zoek een bijbaan

Betaal leuke dingen zoals avondjes in de kroeg of vakantie met de inkomsten van een bijbaan. Collegetijden verschillen vaak per semester, dus het is goed om een flexibele bijbaan te hebben. Gelukkig zijn er verschillende banen die geschikt zijn voor naast de studie. Denk bijvoorbeeld aan een bijbaan in de supermarkt, horeca of een callcenter. Nóg fijner is het natuurlijk als je een baan kunt vinden die aansluit bij je studierichting, zodat je tijdens je studie alvast wat werkervaring op kunt doen.

Vraag om een stagevergoeding

Ga je stage lopen? Dan heb je meestal minder (of geen) tijd om daarnaast te werken bij je bijbaan. Bedrijven zijn in Nederland niet verplicht om studenten een stagevergoeding aan te bieden. Wel kun je hierom vragen tijdens het sollicitatiegesprek. De hoogte van de stagevergoeding is vaak afhankelijk van jouw studieniveau, studierichting, het soort stage, de duur van de stage en eventuele relevante werkervaring.

Kijk naar tegemoetkomingen

Check of je recht hebt op bepaalde tegemoetkomingen. Zo kan het zijn dat je recht hebt op een aanvullende beurs als je ouders onder een bepaald inkomen zitten. De aanvullende beurs wordt een gift als je binnen 10 jaar je studie afrondt. Daarnaast heb je met een studenteninkomen vaak recht op zorgtoeslag. En afhankelijk van je huurprijs, woonsituatie, leeftijd en inkomen kun je wellicht in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Bespaar op de vaste lasten

Hoe minder je uitgeeft, hoe minder geld je hoeft te lenen. Koop je studieboeken tweedehands, doe één keer per week goedkoop boodschappen voor de hele week en maak gebruik van studentenkortingen. Ook kun je vaak ook veel geld besparen door je telecomabonnement, verzekeringen en/of energie te vergelijken.

Doe belastingaangifte

Vergeet niet de belastingaangifte te doen. Als je een bijbaan hebt of stage loopt, kan het zijn dat er te veel belasting wordt ingehouden. Dit geld kun je terugvragen via de belastingaangifte. Ook kun je in bepaalde gevallen gemaakte reis- en studiekosten aftrekken in je aangifte. Je kunt de belastingaangifte online doen via Mijn Belastingdienst. Doe dit elk jaar uiterlijk 1 mei. En doe je je belastingaangifte al voor 15 april? Dan krijg je het belastinggeld gegarandeerd voor 1 juli terug.

Begin op tijd met aflossen

Via Mijn DUO kun je zien hoe hoog je studieschuld is. Je betaalt minder rente als je vast begint met terugbetalen voordat de terugbetalingsperiode begint. Zorg er wel voor dat je de aflossingstermijnen op tijd betaalt. Doe je dit niet, dan worden de niet-betaalde termijnen overgedragen aan een deurwaarder. En dat wil je natuurlijk niet hebben, daar komen veel extra kosten bij kijken.