4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Het Lastige Vraagstuk Genaamd Stufi

Maandag 12 april 2010 - Nieuwsredactie

Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen, dat is het motto op het moment. We komen zo’n slordige 29 miljard tekort. Voor het grootste gedeelte niet ‘onze’ schuld, maar betalen mogen we wel. Tja, zo werkt de wereld, daar kun je lang of kort over zijn. Feit is dat de politieke partijen er de laatste tijd lustig op los hebben geschreven in hun verkiezingsprogramma. Het volk houdt collectief de adem in. Wie zal er in moeten leveren de komende jaren? Weinig mensen zullen er aan ontkomen en alle protesten ten spijt ziet het er naar uit dat ook studenten geraakt zullen worden.

Botte afschaffing
De problematiek rond de stufi is waarschijnlijk geen student meer vreemd. Zoals zoveel studenten ben ook ik tegen de botte afschaffing van de stufi. Het is niet zo dat ik niet inzie dat ook studenten de komende tijd in zullen moeten leveren, net zoals de rest van ons. Maar ik betwijfel of botweg de stufi afschaffen de oplossing is waar we als ‘kennisland’ naar zoeken.

Studieschuld en lege opleidingen
De afschaffing van de stufi zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat minder bedeelde jongeren met een goed stel hersenen ontmoedigd worden om te gaan studeren. Zij zullen uiteindelijk werk onder hun niveau gaan doen. De studenten die wel gaan studeren worden, als de ouders financieel niet willen of kunnen bijspringen, vanaf hun 17e al opgescheept met een grote studieschuld. Onder het mom ‘ze gaan toch meer verdienen’ wordt deze studieschuld vervolgens liefkozend omgedoopt tot een ‘investering in de toekomst’.
Een redelijk argument, ware het niet dat niet elke opleiding een even goed toekomstperspectief biedt. Het is waar dat er teveel opleidingen zijn in Nederland die geen praktische vaardigheden aanleren of simpelweg klonen van elkaar zijn. Maar om elke kleine opleiding met een minder goed toekomstperspectief dit label op te drukken gaat veel te ver. Bovendien is er een kans dat deze opleidingen leeg zullen lopen terwijl bijvoorbeeld economie-opleidingen propvol komen te zitten. Want economen, daar hebben we er toch nog niet genoeg van.

Initiatieven
Of al deze voorspellingen inderdaad uit zullen komen weet ik niet. Misschien, hopelijk, valt het uiteindelijk allemaal wel mee. Inleveren moeten we allemaal om ons landje aan de zee er weer bovenop te krijgen. Ik begrijp de standpunten wel van politici die studenten zien die zich vooral buigen over het vraagstuk waar ze zich vanavond vol bier kunnen laten lopen en voor de rest vooral luieren en hun hand ophouden bij de staat. Aan dit gedrag moet, zeker in de crisis, een eind komen. Ook de stufi die gaat naar studenten wiens ouders nog veel voor hen betalen lijkt mij inderdaad verspilt. Maar ondanks het standaard beeld van de zuipende bal die zijn hand ophoudt bij pappie en mammie zijn er ook nog zoveel studenten die elke maand de eindjes aan elkaar moeten knopen en het is niet eerlijk om hen nog meer te belasten. Er zijn initiatieven bedacht die ook hun bijdrage van studenten eisen, maar dan zonder de harde werkers te benadelen. Hopelijk zullen de partijen die de coalitie gaan vormen het de moeite waard vinden om deze initiatieven te bekijken.

Trefwoorden:

Onderwijs