4.979 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Het minimumloon van jongeren moet omhoog

Vrijdag 12 juni 2015 - Sven de Haas

Jongeren die minimumloon ontvangen bij hun werkgever verdienen te weinig geld. Het minimumloon van Nederlandse jongeren van 18 tot en met 22 jaar oud ligt onder de 60 procent van het minimumloon van een 23-jarige. In veel landen is het gebruikelijk dat het minimumloon van jongeren, tussen de 70 en 80 procent van het minimumloon van volwassenen ligt.

Het Centraal Planbureau constateerde als eerst dat het Nederlandse minimumjeugdloon in verhouding erg laag lag. De jongerenvereniging Young & United pleit sindsdien voor hogere jeugdlonen. Ze worden gesteund door PvdA, SP en Groenlinks.

Er zouden verschillende voordelen zijn aan een verhoging van het minimumloon. Jongeren doen vaak hetzelfde werk als volwassenen, maar krijgen er minder voor betaald. Dit is niet eerlijk. Jongeren moeten hierdoor vaak een lening afsluiten om bijvoorbeeld hun studie te kunnen betalen.

Doordat het minimumloon in Nederland zo laag ligt, zijn jongeren aantrekkelijke arbeidskrachten voor werkgevers. Dit verklaart waarom de jeugdwerkloosheid in Nederland erg laag ligt. Het aantal ouderen dat werkloos is, ligt daarentegen erg hoog. Doordat jongeren zo goedkoop zijn, worden ouderen minder snel aangenomen. Door de minimumlonen van jongeren te verhogen hebben ouderen een grotere kans om een baan te vinden.

Bron: Volkskrant.nl