3.937 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Jongeren En De Belastingdienst

Maandag 31 mei 2010 - Nieuwsredactie

De belastingdienst, de meeste mensen met een voltijd baan hebben een haat-liefde verhouding met deze overheidsinstelling. Haat wanneer zij hun bruto salaris vergelijken met het netto salaris, maar liefde wanneer zij gretig rond februari aftrekposten invullen. Tijd noch kosten worden gespaard om het maximale bedrag terug te vragen rond februari.

Jongeren
Dat is voor een andere groep Nederlanders wel even wat anders. Jongeren en studenten in Nederland weten doorgaans nog net dat de belastingdienst bestaat. Ze hebben vast wel eens zo’n blauwe envelop geadresseerd aan hun ouders op de mat zien liggen. Zij schijnen echter van mening te zijn dat de belastingdienst eng is en dat zij daar nog niks mee te maken hebben. Althans, dat lijken de cijfers uit te wijzen. Ook dit jaar hebben onwijs veel jongeren weer geen belasting teruggevraagd terwijl zij daar soms honderden euro’s mee kunnen terugverdienen.

bizar
Eigenlijk is het bizar dat jongeren zo ongelofelijk veel geld laten liggen dat zij zo simpel en met zo weinig inspanning kunnen krijgen. Toch is het zo. Uit onderzoek van dagblad de Pers in november 2009 bleek al dat studenten jaarlijks tussen de 52 en 78 miljoen euro laten liggen. Of jij ook kans hebt om geld terug te krijgen? Waarschijnlijk wel. Als je in de afgelopen vijf jaar een vakantiebaan of bijbaan hebt gehad en daarover belasting hebt betaald dan heb je goede kans dat je recht hebt op teruggave. Dus…waar wacht je nog op? Dat geld is van jou hoor!

Geen geld terugvragen
Er is de groep jongeren die om de een of andere reden geen geld terug durft te vragen. Maar de groep jongeren die sowieso niet eens weet dat zij belasting terug kunnen vragen is bedroevend groot. En dat is opvallend, de belastingdienst heeft namelijk de plicht om mensen er op attent te maken dat zij geld terug kunnen vragen. Daarom is de belastingdienst begonnen met een campagne om jongeren zover te krijgen het geld terug te vorderen.

Vreemde campagne

Die campagne vind ik persoonlijk erg interessant. De slimme koppen bij de belastingdienst hebben namelijk besloten dat het internet het zaligmakende middel is om jongeren te informeren over het bestaan van het teruggave jongerenbiljet. Daarom hebben zij drie uitzendbureaus in het leven geroepen; vluggeflappen.nl, bigbigbucks.nl en snellepegels.nl. Deze sites moet je dus vinden door ergens op een banner of Google link te klikken. Dan moet het een verhaaltje aanhoren over hoe je in een half uur wel €250 kunt verdienen en dan kun je op de knop drukken die je zal uitleggen hoe dat werkt. Deze link brengt je vervolgens naar de site  van de belastingdienst.

De campagne

Wellicht ben ik gewoon een doemdenker, maar het bedenken van zo’n omslachtige campagne klinkt mij toch wat vreemd in de oren. Waarom al deze moeite doen op de gok dat alle jongeren tegen deze sites aanlopen? Zou een simpel TV-spotje, eventueel uitgezonden op TMF en MTV niet vele malen simpeler en duidelijker zijn? Persoonlijk vond ik de sites (bigbigbucks.nl, vluggeflappen.nl en snellepegels.nl) onbetrouwbaar overkomen. Een website die beweert dat je €250 kunt verdienen in een half uur, daar gaan mijn internet-oplichting voelsprieten toch van tintelen.
Ik vraag me toch af, gaat het hier slechts om een stel overenthousiaste marketeers lyrisch van de krachten van het internet of willen de dames en heren van de belastingdienst toch liever niet dat veel jongeren afweten van het bestaan van het TJ-biljet…

Trefwoorden:

Jongeren Belastingdienst