4.665 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Jongeren grotere kans op arbeidsongeval

Dinsdag 29 januari 2013 - Charlotte Portielje

Jonge werknemers lopen meer gevaar op bij een arbeidsongeval dan oudere werknemers. Jongeren zijn onervaren, impulsief en soms iets te gemakzuchtig. Oudere werknemers beschikken over veel ervaring. Door de ervaring die oudere werknemers hebben is er minder kans op een arbeidsongeval. Voor oudere werknemers is het gewoonte om bepaalde handelingen uit te voeren. Voor jongere werknemers is het belangrijk om meer te praten over veiligheid op het werk.

Ziekenhuizen behandelen jaarlijks 19.000 jonge werknemers na een arbeidsongeval. Jongeren in de sector bouw en metaal lopen het meeste kans op een ongeval. Per jaar worden er 600 jongeren opgenomen in het ziekenhuis en gemiddeld overlijden er 8 jongeren.

Kennis uitdelen met collega’s is van groot belang. Ook moeten jongere en oudere werknemers anders worden behandeld door de werkgever. Dit kan belangrijk zijn om ongevallen te verminderen. Vaak worden jongeren gelijk in het diepe gegooid. De nieuwe campagne Werkbuddies moet ervoor gaan zorgen dat er minder jongeren ongelukken krijgen op de werkvloer. Dit gaan ze doen door de oudere werknemers te koppelen aan de jongere werknemers. De collega’s moeten op elkaar letten en leren van elkaar.

De campagne Werkbuddies is bedacht door VeiligheidNL. De campagne geeft ondersteuning aan instrumenten en heeft een adviserende rol. Bovendien kunnen bedrijven bij Werkbuddies een gratis startpakket aanvragen. Werkbuddies hoopt dat de ongevallen gaan terug nemen na de campagne.

 

Bron: nu.nl