3.945 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


LinkedIn Als CV

Maandag 14 maart 2011 - Kimberley Maas

Social media wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Er is een grote kans dat je op een gegeven moment een baan gaat zoeken én vinden via social media. De grootste zakelijke netwerksite in Nederland is, op dit moment, LinkedIn. Maar hoe maak je nou een goed LinkedIn profiel?

Profiel
Om te beginnen, moet je een LinkedIn profiel aanmaken. Je kan op jouw profiel meerdere gegevens kwijt. Je zal dus moeten bepalen wat je wel en wat je niet wilt vermelden. Je kan ook kiezen in welke taal je je LinkedIn profiel wilt maken. Je kan ervoor kiezen om alleen een Engels profiel te maken, maar je kan bijvoorbeeld ook een Nederlands én een Engels profiel maken.

Bepaal ook hoe je dingen wilt vermelden. Als je stage loopt bij een bedrijf, vermeld dan niet alleen het woordje ‘Stagiair’ als titel maar noem jezelf ‘Stagiair Communicatie’ of, nog gedetailleerder ‘Stagiair Internet Marketing at Bedrijf’.

Door het specificeren van onder andere jouw titel, wordt je sneller gevonden in LinkedIn wanneer iemand op deze termen zoekt. Doordat jij het bedrijf noemt, zal LinkedIn connections voor jou zoeken die ook bij dat bedrijf werken. Dit vergroot natuurlijk je netwerk wanneer je deze mensen toe gaat voegen.

Onder elke functie kan je een beschrijving geven. Geef hier bijvoorbeeld aan waar het bedrijf voor staat en welke werkzaamheden je daar (hebt) verricht.

Je kan op je profiel ook aangeven op welke scholen/universiteiten je hebt gezeten. Hier kan je ook toevoegen aan welke activiteiten je hebt deelgenomen terwijl je daar op school zat.

Websites
Je kan op LinkedIn ook meerdere websites vermelden. Heb je een eigen website? Een blog? Voeg deze dan toe! Als je dit niet hebt, kan je natuurlijk ook altijd een website toevoegen waar je affiniteit mee hebt; zoals de website van het bedrijf waar je werkt.

Jouw LinkedIn profiel kan je ook koppelen aan je Twitter account. Je kan er voor kiezen om alle updates die jij op Twitter plaatst op LinkedIn te laten zien, of je kan op Twitter ‘#in’ te tikken en alleen die updates laten zien. Vergeet niet dat LinkedIn zakelijk is en je wellicht je tweets over kroegen en feestjes niet wilt tonen aan je connecties.

Connections
Zelf kan je natuurlijk ook mensen uitnodigen. LinkedIn geeft onder ‘People You May Know’ een aantal suggesties, maar je kan ook het adresboek van je e-mail doorzoeken. Je kan ook losse e-mail adressen intikken om mensen uit te nodigen.

De connecties die jij hebt op LinkedIn worden aangeduid met ‘1st’. Het tweedegraads netwerk wordt aangeduid met ‘2nd’. In het tweedegraadsnetwerk liggen je kansen voor een (nieuwe) baan. Nu kan jij zelf de ‘2nd’ connectie gaan toevoegen, maar je kan je ook voor laten stellen door de gemeenschappelijke ‘1st’ connectie die jullie al hebben.

Vergeet ook niet om mensen toe te voegen die je ergens gesproken hebt. Ben je iemand tegengekomen op een werkfeestje? Voeg hem of haar dan toe vlak nadat je diegene gesproken hebt.

Ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe baan is het handig om mensen toe te voegen. Misschien kunnen zij jou ooit nog eens helpen met een opdracht, of misschien kan jij hun een keer helpen met het vinden van een nieuwe baan. Een netwerk klaar hebben staan kan in ieder geval nooit kwaad.

Recommendations
Op LinkedIn kan je zogenaamde  ‘recommendations’ verkrijgen. Deze kunnen afkomstig zijn van een baas, een opdrachtgever of bijvoorbeeld een collega. Voor alles wat je gedaan hebt (je werk, je studie) kan je deze krijgen. Je kunt afwachten of mensen deze zomaar voor je gaan maken, maar je kan hier ook om vragen.

Nog meer?
Je kan op LinkedIn ook deelnemen aan groepen. Zo kan je je aansluiten bij de groep van jouw bedrijf of over een ander onderwerp. Je kan ook advies geven aan anderen. Zo kan je meteen laten zien welke kennis jij in huis hebt!

Op je profiel kan je ook onderdelen toevoegen (“Add sections”). Zo kan je bijvoorbeeld op je profiel vermelden dat je Nederlands en Duits vloeiend kan spreken.

Je kan op LinkedIn ook een foto toevoegen, artikelen van jou die gepubliceerd zijn, vaardigheden en zelfs de vakantieplannen die je hebt staan.

Trefwoorden:

Social media Linkedin Cv