3.935 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Persberichten

NieuwsberichtenColumns


Parttime student onverminderd populair in barre tijden

Donderdag 11 december 2008 - Nieuwsredactie

Ondanks de dreigende recessie blijven bedrijven een beroep doen op parttime studenten en scholieren voor de meest uiteenlopende functies. Dit constateert Zoekbijbaan.nl, een landelijke vacaturebank voor parttime banen. Voor de zomervakantie bereikte de krapte op de bijbanenmarkt een hoogtepunt en ook de rest van het derde kwartaal bleef de vraag naar scholieren en studenten onverminderd groot.

Aantal vacatures daalt licht

Zoekbijbaan.nl ziet in het huidige kwartaal inmiddels wel een extra daling van ca. 10% in het aantal vacatures, bovenop de 15% die jaarlijks in het 4e kwartaal zichtbaar is. Deze afname wordt onder andere veroorzaakt door een terugloop van populaire bijbanen in de zakelijke dienstverlening, zoals promotiewerk en callcenterwerk. Daarnaast nam ook het aantal vacatures in de horeca sneller af dan normaal.

Meer studiegerelateerde bijbanen

Daar staat tegenover dat steeds meer bedrijven vanwege teruglopende resultaten kiezen voor flexibel inzetbare parttimers, in plaats van vaste medewerkers. Voor veel functies is het mogelijk om studiegerelateerde bijbanen te creŽren die redelijk eenvoudig door studenten kunnen worden ingevuld. Voordelen zijn de snelle en flexibele beschikbaarheid, het vrijblijvende arbeidscontract en een relatief hoog kennisniveau tegen lage kosten.

Werving vaker in eigen hand

Daarnaast is de verwachting dat bedrijven die al regelmatig flexibele arbeidskrachten inzetten, minder vaak gebruik zullen maken van uitzendkrachten. Door zelf te werven, besparen bedrijven op de hoge uitzendkosten. Veel uitzendbureaus werven via ons voor hun opdrachtgevers. Die opdrachtgevers komen er steeds vaker achter dat ze zelf veel voordeliger en minstens zo effectief kunnen werven via een gespecialiseerde website als Zoekbijbaan.nl. Met name omdat bedrijven op Zoekbijbaan.nl niet betalen voor het adverteren op zich, maar alleen voor het resultaat.