808 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Pasfoto Op Je CV: Hot or Not?

Dinsdag 22 maart 2011 - Jannie Hartevelt

Een foto met je CV of sollicitatiebrief meesturen. Zou jij het doen? Het kan namelijk zowel negatieve als positieve gevolgen hebben. De meningen over dit onderwerp zijn nogal, mwah, verdeeld. Zo wordt je natuurlijk altijd wel op je uiterlijk beoordeeld en ontkom je niet aan de naam ‘vleeskeuring’.

Tegenstanders van de foto tijdens je sollicitatieprocedure vinden dat het vooral om innerlijk moet gaan en niet om het uiterlijk. Volgens mij hangt dat totaal van de soort vacature af. Misschien klinkt dit niet heel aardig, maar als je solliciteert voor een bijbaan als ‘propper’ dan speelt je uiterlijk een zeer belangrijke rol.  Met jouw uiterlijk moet je namelijk zoveel mogelijk mannen of vrouwen naar de discotheek zien te lokken. Het is daarom niet raar dat men hier zijn of haar sollicitanten op selecteert.
Zou jij wel een geen foto meesturen?
Toch sturen sollicitanten tegenwoordig steeds vaker een foto mee. Maar welke stuur je dan mee? Het belangrijkste in het selecteren van de juiste foto is: ‘zelfkennis’. Weet van jezelf wat jouw sterke punten én zwakke punten zijn. Als je van jezelf weet dat je een fantastische lach hebt, twijfel dan niet om deze te gebruiken. Maar is jouw lach nou juist niet je sterkste punt, dan kun je beter een foto uitkiezen waarop je mond gesloten te bewonderen is.

Een foto is dus niet altijd een slechte keuze. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat jouw CV er extra uitspringt. Zorg er natuurlijk wel voor dat dit op een goede manier is en niet dat je de aandacht trekt door bijvoorbeeld een extreem diep decolleté of een hanenkam. Zorg ervoor dat je op de foto spontaan, fris en representatief overkomt.

Heb je nou niet zo’n  foto, ga er dan gewoon een keertje met een vriend of vriendin voor zitten. Je weet namelijk maar nooit of jouw foto zal leiden tot een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.