4.056 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Sollicitatiegesprek achter de rug. Wat nu?

Vrijdag 12 mei 2017 - Lorenzo

Op gesprek mogen komen voor een baan die jij erg gaaf vindt is natuurlijk erg gaaf. Zeker wanneer jij echt je best hebt gedaan voor bijvoorbeeld een motivatiebrief, dan is de voldoening vaak groot. Helemaal is de euforie groot als het desbetreffende sollicitatiegesprek vervolgens ook nog eens goed gaat.

Echter, na dit gesprek komt vaak de twijfel naar boven. Je hebt het sollicitatiegesprek achter de rug, maar wat nu? Moet ik initiatief tonen om erachter te komen of ik diegene bent die de baan krijgt, of wacht ik het bericht van de organisatie af?

Wees geduldig

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: wees geduldig! Veel sollicitanten maken namelijk de vergissing om binnen geringe tijd de werkgever terug te bellen om te informeren over de uitslag. Doe dit niet, het straalt namelijk ietwat wanhoop uit. Geef de werkgever de tijd om alles op een rijtje te zetten. Als er veel mensen hebben gesolliciteerd op een bepaalde functie dan kan een sollicitatieprocedure veel tijd in beslag nemen. Probeer daarom om zeker 2 weken te wachten. Na deze 2 weken kun je overwegen om even na te bellen.

Wat kun je dan wl doen?

Wat je wel kunt doen is een korte bedankbrief sturen na het sollicitatiegesprek! Wellicht klink dit een beetje ongewoon, maar in bijvoorbeeld Amerika is dit de normale gang van zaken. Een bedankbriefje komt erg beleefd over en kan je als sollicitant een streepje voor geven

Natuurlijk komt dan gelijk de vraag naar boven: wat zet ik in deze bedankbrief en hoe lang moet deze zijn? Het belangrijkste doel van een bedankbrief is om nog een keer de aandacht op jezelf en op jouw kwaliteiten te vestigen. In deze bedankbrief kun je het dus hebben over:

Het fijne gesprek dat je hebt gehad en het goede gevoel dat je eraan hebt overgehouden.

Je kunt verwijzen naar een bepaald onderwerp dat tijdens het gesprek aan de orde is gekomen.

Jouw interesse in de functie.

Zo’n bedankbrief stuur je natuurlijk wel alleen als je het echt meent.

Handig is om zo’n bedankbrief kort na het sollicitatiegesprek te sturen. Maak hem tevens niet langer dan een half, tot 3/4e A4.

Wed niet op n paard!

Al je hoop vestigen op n sollicitatie is iets wat ook niet aan te raden is. Ga ondertussen gewoon verder met solliciteren, ook al schat je je kansen nog zo hoog in. Het is altijd mogelijk dat er een sollicitant tussen zit die meer gekwalificeerd is dan jij en uiteindelijk de functie binnen haalt. Tevens is het een prettig idee om meerder opties open te hebben.

Kortom

Kortom, wees na een positief sollicitatiegesprek geduldig! Tuurlijk is het logisch dat jij zo snel mogelijk de uitslag wilt hebben. Echter, het te snel navragen straalt wanhoop uit en is niet iets waar de werkgever naar op zoek is. Accepteer dat een sollicitatieprocedure wat langer kan duren. Wacht daarom minimaal twee weken voordat je eens na belt.

Wat je wel kunt doen na een sollicitatiegesprek is een bedankbriefje sturen. Maak deze persoonlijk, maar niet te lang. Het sturen van een bedankbriefje wordt vaak als prettig ervaren en geeft jou wellicht een streepje voor op andere sollicitanten!