4.051 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Tweede generatie allochtonen steeds actiever op arbeidsmarkt

Dinsdag 31 maart 2015 - Sven de Haas

Niet-westerse allochtonen van de tweede generatie hebben steeds vaker een betaalde baan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een stijgend opleidingsniveau van deze groep. Echter is er nog wel een groot verschil tussen het aantal werkende allochtonen en autochtonen.

Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Met allochtonen van de tweede generatie bedoelen zij mensen van wie minimaal één van de ouders in een niet-westers land is geboren. De niet-westerse allochtonen zijn onderverdeeld in de groepen Marokkanen, Turken, Surinamers, (voormalige) Nederlandse Antillen en overig niet-westers.

Bij deze laatste groep is het verschil in netto arbeidsparticipatie tussen allochtonen van de eerste generatie en allochtonen van de tweede generatie het grootst. 59% van de eerste generatie heeft een baan tegenover 83% van de tweede generatie. Dit is een verschil van 24%. De leeftijd van de gemeten groep is tussen de 25 en 45 jaar oud.

Bij allochtonen van Marokkaanse komaf is het verschil in arbeidsparticipatie het laagst. 55% van de eerste generatie is onderdeel van het arbeidsproces tegenover 59% van de tweede generatie. Daarmee hebben beide generaties de laagste arbeidsparticipatie van de niet-westerse allochtonen.

Het verschil tussen allochtonen en autochtonen die deelnemen aan het arbeidsproces blijft erg groot. Doordat allochtonen steeds hoger opgeleid zijn en daardoor makkelijker aan een baan komen, wordt dit verschil echter wel kleiner.

Bron: Volkskrant.nl

Trefwoorden:

Arbeidsmarkt Allochtonen