3.937 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Vrijwilligerswerk doen in ruil voor een woning?

Vrijdag 19 juni 2009 - Nieuwsredactie

Naar mijn idee een goed plan dat helaas alleen nog maar in Den bosch en Amsterdam uit word gevoerd: het project Vooruit. Studenten krijgen gratis een woning in een achterstandswijk en als tegenprestatie verrichten ze tien uur per week vrijwilligerswerk voor de buurt.
Ze helpen kinderen met huiswerk, organiseren activiteiten en geven computerles aan buurtbewoners. Naar mijn idee een perfect plan, je krijgt een woning en draagt ook nog eens je steentje bij aan de samenleving.

Betrokkenheid

In het studiejaar 2007-2008 hebben de eerste zestien studenten van de VU hun intrek genomen in de Amsterdamse wijken Slotervaart en Osdorp. En daar is Geuzenveld bijgekomen. Inmiddels doen dertig studenten mee. De betrokkenheid van de studenten is groot. Van de zestien die toen aan zijn begonnen, is er maar ťťn tussentijds afgehaakt. In 2009 is het idee overgenomen door een Bossche student voor de wijk Hambaken. Nu hopen dat er meer studentensteden volgen.

Buurt

VoorUit is niet het enige project dat huiswerkbegeleiding organiseert, en ook niet de enige club die buurtactiviteiten organiseert.

Het belangrijkste verschil is dat de studenten ook in de buurt gaan wonen. Ze komen de kinderen en hun ouders dagelijks tegen op straat. Het zijn allemaal buren die elkaar helpen. Zo lenen de studenten bijvoorbeeld een kopje suiker en inruil daarvoor helpen zij met officiŽle brief of een formulier. De projecten van de studenten lopen zeer uiteen.

Duurzaam

Veel integratieprojecten zijn gericht op eenmalige ontmoetingen. VoorUit creŽert daarentegen duurzame netwerken. Het project kan de kinderen contacten oplevert waar ze ook jaren later nog wat aan hebben, bijvoorbeeld als ze een stageplek zoeken.

Al met al lijkt mij dit een perfecte oplossing voor de studenten die al een tijdje op zoek zijn naar een woning. Daarnaast is vrijwilligerswerk zoals dit een een goede aanvulling op je CV. Dus vind jij dit een goed idee? Kaart het idee aan bij jouw onderwijsinstelling en misschien doe jij volgend jaar ook wel vrijwilligerswerk voor een woning!

Bron: Volkskrant.nl