4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Wat je moet weten over vakantiedagen en vakantiegeld

Vrijdag 20 maart 2015 - Sven de Haas

Het zijn twee vragen die veel jongeren zichzelf stellen. Heb ik recht op vakantiegeld en heb ik recht op vakantiedagen? Veel jongeren zullen bij hun eerste werkgever een nul-urenovereenkomst krijgen. Logisch, want door je school of studie is het een risico om vast te zitten aan een contract van een minimaal aantal uren per week. Toch heb je recht op vakantiedagen.

Ook heb je recht op vakantiegeld. Het type overeenkomst dat je gesloten hebt met je werkgever, is daarbij niet van belang.

Hoe bouw ik vakantiedagen op?
Je bouwt vakantiedagen op door te werken. Hoe meer je werkt, hoe meer vakantiedagen je opbouwt. Bij een overeenkomst met een vast aantal uren wordt het aantal dagen dat je gemiddeld per week werkt, vermenigvuldigd met 4. Dit is wettelijk vastgelegd. Als jij een jaar lang gemiddeld zes uur per week werkt, heb je dus recht op 24 uur doorbetaalde vakantie per jaar. Het kan echter zin dat jij meer vakantiedagen krijgt dan wettelijk is vastgelegd.  

Als je besluit om je vakantiedagen niet op te nemen kan je er voor kiezen om deze uit te laten betalen. Maar let op, doe dit uiterlijk 6 maanden nadat het jaar van de desbetreffende  vakantiedagen voorbij is. Hierna komen ze te vervallen. Als je in 2014 vakantiedagen hebt opgebouwd, zal je deze dus voor 1 juli 2015 moeten opnemen.

Hoe bouw ik vakantiegeld op?

Ook voor vakantiedagen geldt, hoe meer je verdient hoe meer je opbouwt. Vakantiegeld is 8% van alles wat je over een jaar verdiend hebt bij je werkgever. Als jij 10 euro per uur verdient en 100 uur per maand werkt, verdien je 12.000 per jaar. Hiervan krijg je 8% van, dus je krijgt 960 euro. Dit wordt minimaal 1 keer per jaar uitbetaald.

Let op, het kan echt er zo zijn dat je vakantiegeld inbegrepen zit bij je maandelijkse salaris. Lees daarom je contract goed door of vraag het aan je werkgever. Voel je niet opgelaten, het is niet meer dan normaal dat je dit vraagt!