4.994 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Weinig nieuwe banen in de bouw

Vrijdag 1 mei 2015 - Redactie

Bent u op zoek naar een bijbaan op middelbaar, MBO, HBO of WO niveau, dan is zoekbijbaan.nl een bijzonder handige website. Zoekt u een tijdelijke arbeidsplaats in de bouw, dan kunt u ook terecht op zoekbijbaan.nl, alleen is het aanbod zeer beperkt. Dat is overigens niets nieuws, want al jaren bevindt de bouwsector zich in een neerwaartse spiraal die maar niet doorbroken lijkt te worden. De woningmarkt en daarmee de bouwmarkt trekken wel een beetje aan, maar nog lang niet genoeg om een heel nieuw scala aan banen te creëren.

Niet alleen staan nog steeds veel banen in de bouw onder druk, dat geldt ook voor de prijzen die door bouwers worden gehanteerd. De meeste aannemers bieden hun diensten al jarenlang aan voor niet veel meer dan de kostprijs. Hiermee is de aannemer niet geholpen, maar zeker ook de consument niet. Om dit te verduidelijken volgt nu een voorbeeld aan de hand van de dakkapelmarkt.

De dakkapelmarkt

De dakkapelmarkt is een zeer competitieve markt, iedere week komt er welke een nieuwe dakkapel specialist bij of wordt er een nieuwe vergelijkingssite voor dakkapellen opgericht. Het is een markt die zich meer en meer focust op de prijs en minder en minder op de kwaliteit. Moet je dit als dakkapel specialist willen, laat staan als consument? Het antwoord is natuurlijk nee, want zowel de specialist als de consument wil een zo’n goed mogelijke kwaliteit. Alleen de meeste specialisten worden ertoe gedwongen hun prijzen te verlagen en daarmee bijna automatisch de kwaliteit. Gelukkig bestaan er uitzonderingen en is niet iedere dakkapelkoper geïnteresseerd in een zo’n laag mogelijke prijs.

 

Een aantal jaar geleden werd een kunststof dakkapel van 4 meter verkocht voor 6.000 euro. Nu zijn er leveranciers die dezelfde dakkapel verkopen voor 4.000 tot 4.500 euro. Dat zijn belachelijk lage en onverantwoorde prijzen. Dakkapel specialisten die hun producten dumpen voor dergelijke prijzen werken tegen de kostprijs aan of leveren bedroevende kwaliteit. Ze staan negen van de tien keer op het punt van omvallen, maar durven de consument wel vijftien jaar garantie te bieden op een dakkapel die vaak niet deugt.

Het probleem

Markten als de dakkapelmarkt maken zichzelf kapot, ze creëren geen werkgelegenheid, maar breken het juist af. Het ligt namelijk meer voor de hand dat een dakkapel specialist failliet gaat, dan dat een bestaande dakkapel specialist uitbreidt. Het aanbod aan dakkapellen groeit nauwelijks, in tegenstelling tot het aantal leveranciers. Ondanks deze wetenschap zal het beeld niet veranderen en dat geldt niet alleen voor de dakkapelmarkt, maar voor de hele bouwsector. Het aantal (bij)banen zal soms groeien, maar kan niet veel later ook weer krimpen.

Toch een dakkapel kopen

Wilt u binnenkort een dakkapel plaatsen, bent u niet op zoek naar een zo’n laag mogelijke prijs en wilt u kwaliteit, dan kunt u terecht op www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl. Waar u betrouwbare dakkapel specialisten vergelijkt en niet de hoofdprijs betaalt.