4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Werkgevers tegenover scholen en studenten over financiering vanuit overheid

Donderdag 7 mei 2015 - Sven de Haas

Werkgevers staan tegenover hogescholen, universiteiten en studenten wat betreft de financiering vanuit de overheid. Werkgevers willen dat het bedrag dat scholen krijgen voortaan afhankelijk is in hoeverre zij zich aan afgesproken prestatieafspraken houden. Hogescholen, universiteiten en studenten willen juist dat de overheid zich er zo min mogelijk met de scholen bemoeit.

Volgens werkgevers is de kwaliteit van het onderwijs achteruit gegaan. Hoe meer studenten een school heeft, hoe meer geld de school krijgt vanuit de overheid. Daarom zijn scholen gefixeerd om zo veel mogelijk studenten binnen te halen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de scholen. Werkgevers willen dat er prestatieafspraken komen vanuit de overheid. Hoe beter de kwaliteit van de opleiding, hoe meer budget de school krijgt. Ze willen onder andere dat het minimum aantal contacturen per opleiding minimaal 15 uur bedraagt.

Hogescholen, universiteiten en studenten willen juist meer vrijheid. Zij vinden dat door prestatieafspraken de kwaliteit van de scholen juist achteruit gaat. Studenten krijgen eerder een diploma doordat dat beter is voor de cijfers van de school.

Studenten scholen en bedrijven zijn het eens over het feit dat de kwaliteit van opleidingen achteruit gaat. Studenten kwamen hierdoor onlangs nog in protest tijdens de nationale actiedag.

Aan het einde van 2015 komt er een eind aan de huidige prestatieafspraken en laat het Ministerie van Onderwijs een evaluatie doen. Minister Bussemaker gaf aan dat zij na de uitkomst hiervan een uitspraak doet over de aanscherping of afschaffing van de prestatieafspraken.

Bron: Volkskrant.nl