4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Zouden ons privéleven en de economie er beter uit zien na de invoering van de 30-urige werkweek?

Dinsdag 19 mei 2015 - Sven de Haas

Vandaag de dag is het niet meer dan normaal dat volwassenen 40 uur per week werken. Dat is wat we over het algemeen verstaan onder een fulltime baan. Het Belgische dagblad ‘De Morgen’ speculeert echter of het niet beter zou zijn als de 30-urige werkweek zou worden ingevoerd.

Steeds meer mensen hebben moeite met het combineren van hun werk en privéleven. Er is een stijging zichtbaar van het aantal mensen met een burn-out of een depressie. De hoge werkdruk kan hier mogelijk als schuldige worden aangewezen. Zou het dan beter zijn als een fulltime baan voortaan een 30-urige werkweek inhoudt? En is dit überhaupt wel mogelijk?

Peter Mertens van de Partij van de Arbeid van België noemde onlangs enkele voordelen van een 30-urige werkweek. De werkdruk daalt, mensen hebben minder last van mentaal lijden en het kan een positief effect hebben op de werkloosheid. Daarnaast is te veel werken slecht voor de gezondheid. Doordat mensen minder werken kan het ziekteverzuim afnemen en zullen mensen wellicht productiever zijn in de tijd dat ze aan het werk zijn.

Is de invoering van de 30-urige werkweek mogelijk?
Hoewel de 30-urige werkweek zeker zijn voordelen zal hebben, is het nog maar de vraag of het idee wel realistisch is. Veel mensen zullen ongetwijfeld geen moeite hebben met de overgang van een 40-urige werkweek naar een 30-urige werkweek. Als ze dan ook een deel van hun salaris in moeten leveren zit de vork waarschijnlijk anders in de steel. Niet iedereen zal dit accepteren. Ook zou dit automatisch betekenen dat mensen minder geld te besteden hebben, wat weer een negatief effect heeft op de economie. Ook vergroot dit de kans dat bedrijven uitwijken naar lagelonenlanden. Overigens zijn er genoeg mensen die met plezier naar hun werk gaan. Mogelijk zullen zij zich nutteloos gaan voelen wanneer zij minder gaan werken.

Relatief jonge bedrijven zullen waarschijnlijk minder moeite hebben met de 30-urige werkweek. Jonge bedrijven zijn vaak dynamisch en staan open voor verandering. Ze zijn vaak nog op zoek naar wat het beste is voor het bedrijf. Voor oudere succesvolle bedrijven zal de overgang naar de 30-urige werkweek vermoedelijk een groter effect hebben. Of dit effect positief is, is nog maar de vraag. 

Bron: Demorgen.be