4.976 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Handleiding


Of het nu voor je eerste (bij)baan is of voor de doorgewinterde sollicitant, solliciteren is altijd spannend. Je hebt een leuke (bij)baan gezien en je gaat er voor. Je bent vast niet de enige die de (bij)baan wil, dus je moet je beste beentje voor zetten en indruk maken.
Dat begint al bij de brief en je CV. En als alles dan goed gaat, dan word je uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek.
 
Een sollicitatiebrief schrijven doe je niet elke dag. Misschien is het al weer jaren geleden dat je voor de laatst hebt gesolliciteerd. Of misschien wordt dit je eerste keer. Hoe dan ook, je voelt je onzeker. Je weet niet precies aan welke eisen een sollicitatiebrief moet voldoen en bij het maken van een CV zou je ook wel wat hulp kunnen gebruiken.
 
Op deze website vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over stages en solliciteren. Maar ook over zaken waarmee je uit de voeten moet kunnen als je aangenomen wordt, zoals je contract, je proeftijd en je CAO. En over ontslag. Want heb je een leuke (bij)baan gevonden, dan moet je hem natuurlijk ook behouden!  
 
Een sollicitatiebrief maken
 
Op deze website ben je op het goede adres voor het maken van een sollicitatiebrief. We hebben verschillende voorbeelden en tips die je kunnen helpen bij het schrijven van je sollicitatiebrief en CV. Let wel op dat je de brief zelf moet schrijven vanuit jouw perspectief, wij dragen alleen voorbeelden aan. Maar eerst laten we je zien aan wat voor eisen een goede sollicitatiebrief moet voldoen. Op die manier weet je precies waar je op moet letten als je begint. Wil je met je sollicitatiebrief een kans maken, dan moet deze:
 
-         overzichtelijk zijn (opgedeeld in vier of vijf alinea's, elk met hun eigen thema).
-         helder, begrijpelijk en foutloos geformuleerd zijn.
-         een prettige lay-out hebben.
-         vooral niet te langdradig zijn.
 
Schrijf de sollicitatiebrief in een overtuigende stijl. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nieuwsgierigheid opwekt bij het bedrijf. Presenteer de informatie in de brief kort maar krachtig en zorg ervoor dat je sollicitatiebrief interessant is.
 
Iedereen die een sollicitatiebrief schrijft wil graag uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek. Daarom is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan je motivatie. Voor een bedrijf is dit gedeelte van de sollicitatiebrief het meest interessant. Schrijf voordat je begint met je sollicitatiebrief even voor jezelf op waarom je deze baan zo graag wilt en waarom bij dit bedrijf. Dan heb je vast geformuleerd wat er in de motivatie moet komen.
 
Spits de inhoud van je sollicitatiebrief toe op de kenmerken van het bedrijf en jouw vaardigheden en kwaliteiten. Maak je sollicitatiebrief op maat voor het betreffende bedrijf.
 
 
De beste structuur
 
Een nette sollicitatiebrief kan het beste worden opgebouwd volgens het kop-romp-staart model:
 
Kop (inleiding)
Zorg voor een pakkend, creatief en boeiend begin van de brief.
 
In de kop van de brief vermeld je:
-         Om welke functie het gaat of een betreftregel; in deze regel maak je het doel van je brief duidelijk en eventueel geef je een referentie naar een vacature.;
-         Een goede openingszin; maak je openingszin persoonlijk, origineel en enthousiast. Het is de bedoeling dat je opvalt tussen de vele reacties. Vermijd het gebruik van standaardzinnen als "Naar aanleiding van uw advertentie..." of "Langs deze weg zou ik mij graag kandidaat stellen...", maar ze zijn wel gebruikelijk en netjes. Natuurlijk wil je jezelf prettig presenteren. Blijf zo dicht mogelijk bij de huidige spreektaal en vermijd het gebruik van clichés. Begin- en eindzinnen staan vaak er bol van, maar er wordt te snel overheen gelezen. Een woord als "uitdaging" gebruikt iedereen en is daarom inhoudsloos. Probeer eens wat anders en wees ontspannen in je schrijfstijl.
-         Je motivatie, de reden dat je solliciteert. Vertel je waarom je belangstelling hebt voor de functie.
 
Voorbeelden van openingszinnen
 
 • Graag zou ik mijzelf willen voorstellen als zelfstandige, enthousiaste jonge man/vrouw die weet wat hij/zij wil.
 • Met deze brief wil ik mij graag aan u voorstellen als kandidaat voor …
 • Verkopen aan uw klanten lijkt mij een grote uitdaging, daarom reageer ik hierbij op uw vacature.
 • Naast het werken in teamverband - een aspect dat mij aanspreekt en waar ik reeds veel ervaring mee heb opgedaan bij (…) - zie ik in (organisatie van … ) en alles wat daarbij komt kijken een interessante en leerzame uitdaging.
 • Mijn eerdere ervaring met (...) heeft mij ertoe doen besluiten om te solliciteren naar deze baan. 
 • Toen ik uw vacature zag op www.zoekbijbaan.nl  ben ik meteen deze brief gaan schrijven, omdat het mij een goede mogelijkheid lijkt om de kennis die heb opgedaan tijdens mijn voorgaande betrekkingen in de praktijk te kunnen brengen.
 • Dé uitdaging bij de door u aangeboden vacature, lijkt mij het verlenen van een optimale service en het gezicht en visitekaartje zijn voor uw bedrijf.
 • Met een gedegen kennis van (...) zou ik uitstekende adviezen kunnen geven aan uw klanten.
 
 
Romp (kern)
Kom snel tot de kern van de zaak.
 
In de romp van de brief vermeld je:
-         Waarom je deze baan wilt (je motivatie);
-         Welke kennis en ervaring je hebt (met een verwijzing naar je C.V.);
-         Waarom ze jou zouden moeten aannemen.
-         Leg uit wat je aantrekt in het bedrijf, de functie, de sector...
-         In de kern van de brief ga je in op de eisen van de betrekking, vacature of opdracht. In dit gedeelte toon je aan dat je voldoet aan die eisen. Je geeft aan waarom je bij dit bedrijf aan de slag wilt en waarom je denkt dat deze baan bij jou past. Deze motivatie onderbouw je met je Curriculum Vitae. Dit is het belangrijkste gedeelte van de sollicitatiebrief; zorg er daarom voor dat dit gedeelte van je brief enthousiasme, interesse, motivatie en een actieve instelling uitstraalt.
 
Voorbeelden van rompzinnen
 
 • Ik ben een iemand die graag ...
 • Door de vele projecten die ik heb uitgevoerd bij mijn huidige werk weet ik dat het vak (...) mij het meest ligt en daarom lijkt deze vacature voor mij ideaal.
 • De werkzaamheden bij uw bedrijf sluiten goed aan op mijn interesses.
 • Het werken bij bedrijf (...) lijkt mij een ideale plek omdat dit bedrijf internationaal werkt.
 • Ik heb een representatief uiterlijk, spreek algemeen beschaafd Nederlands en tevens beheers ik mijn talen goed. Hierdoor kan ik ervoor zorgen dat uw internationale klanten een goede indruk zullen krijgen van uw bedrijf.
 • Ik ben een enthousiaste persoonlijkheid die zowel zelfstandig als in teamverband goed kan functioneren.
 • Door mijn eerdere werkervaring in de horeca weet ik dat een service- en klantgerichte instelling en veel geduld erg belangrijk zijn in de omgang met klanten.
 • Door mijn eerdere werkervaring in (...) weet ik dat ik het een uitdaging vind om mijzelf bezig te houden met ...
 
 
Staart (slot)
 
In de staart van de brief vermeld je;
-         Per wanneer je beschikbaar bent.
-         Dat je uitkijkt naar een uitnodiging voor een gesprek.
-         In het begin van de brief vermeld je dat de vacature op www.zoekbijbaan.nl je aandacht heeft getrokken, en vertel je waarom je solliciteert. De verhouding tekst in het kop-romp-staart model is ongeveer 20-60-20.
-         In het slot van de brief geef je aan wat je met deze brief wilt bereiken, namelijk een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Onderaan de brief vermeld je de eventuele bijlagen zoals je CV en eventuele diploma's.
 
Voorbeelden van slotzinnen
 
 • Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zou graag binnenkort met u van gedachten wisselen over de mogelijkheden die ik u kan bieden voor deze vacature.
 • Indien u nog vragen heeft aangaande deze brief of mijn Curriculum Vitae dan kunt u altijd contact met mij opnemen.
 • Ik hoop dat ik binnenkort een uitnodiging voor een gesprek kan verwachten.
 • In de verwachting dat deze brief aanleiding voor u is om nader met mij kennis te willen maken, teken ik...
 • Bent u nieuwsgierig geworden en denkt u dat ik in aanmerking kom, dan wil ik graag in een persoonlijk gesprek mijn ambities voor deze vacature aan u voorleggen.
 • U begrijpt dat het haast onmogelijk is om alle informatie over mijzelf in een brief te verwerken. Daarom zie ik uit naar een persoonlijke kennismaking.
 • Met interesse zie ik een kennismakingsgesprek tegemoet.
 • Graag zou ik door u uitgenodigd willen worden voor een kennismakingsgesprek waarin ik mijn motivatie nader kan toelichten.
 • Schrijf persoonlijk en actief. In plaats van 'In afwachting van uw reactie verblijf ik' kies je voor 'Ik kijk uit naar uw reactie' of 'Ik wacht met spanning op uw reactie.
 
 
Overige tips voor de brief
 
 • Schrijf in duidelijke taal en maak gebruik van een gemakkelijk leesbaar lettertype.
 • Schrijf op zo'n manier dat de lezer het alleen maar met je eens kan zijn.
 • Gebruik korte zinnen en eenvoudige woorden.
 • Laat na elke alinea een witregel open. Een brief die er verzorgd uitziet, nodigt uit tot lezen.
 • Lees je brief grondig na op taal- en tikfouten. Ze geven een slordige indruk, over je brief en over jou. Laat je brief door iemand anders nalezen, want zelf lees je nogal snel over je eigen fouten.
 • Een advertentie is opgesteld in het Engels en men vraagt naar mensen van wie de moedertaal Nederlands is. In welke taal moet je dan je brief op stellen? De regel hier is: je CV en brief stel je best in de taal van de advertentie op.
 • Pas je brief en dus de inhoud, op de functie waarvoor je solliciteert en aan het bedrijf aan. Elke brief moet een origineel bericht zijn.
 • Als je niet over de gevraagde dosis ervaring of de gewenste opleiding beschikt, vermeld dan niet je onervarenheid maar zeker wel je vermogen om snel kennis te vergaren en snel te leren. Wees altijd positief over jezelf.
 • Maak zelf je brief. Sollicitatiehandleidingen staan vaak bol van de voorbeeldbrieven maar het is niet de bedoeling dat je ze klakkeloos gaat kopiëren. Doe je dat toch, dan ga je verloren tussen de rest van de inspiratieloze brieven.
 • Twijfel je of je een woord met een ‘d’, een ‘t’ of met ‘dt’ schrijft? bekijk het hoofdstukje; d-t-of-dt? Daarin wordt uitgelegd wanneer je een ‘d’, ‘t’ of een ‘dt’ moet gebruiken.
 • Als je al een baan hebt, schrijf dan op waar je nu werkt en wat je taken precies zijn. Geef aan waarom je van baan wilt veranderen. Betere promotiekansen? Sluit de baan beter aan op je studie? Zoek je een baan in een andere stad vanwege verhuizing?
 • Geef duidelijk aan waarom je de baan uit de vacature zo leuk vindt.
 • Maak duidelijk waarom je denkt aan de eisen te voldoen. Verwijs naar opleiding, eerder werk, ervaring, stages, persoonlijke eigenschappen, vrijwilligerswerk of hobby's. Als je bij een eis geen werkervaring kunt aantonen, maak je kwaliteiten dan op een andere manier duidelijk. Dat je goed Spaans spreekt, blijkt uit het feit dat je een half jaar in Spanje hebt gewoond. Bestuurswerk in een (sport, studenten, etc)vereniging laat zien dat je leiding kan geven.
 • ga inhoudelijk in op de advertentie, laat zien waarom jij geschikt bent voor de baan.
 • Vraag mensen die van je kwaliteiten overtuigd zijn of je hun naam mag vermelden. Zij kunnen een goed woordje voor je doen. Zij zijn je ‘referenties’.
 • Solliciteer niet voor meer dan één functie in één en dezelfde brief. Dat wekt de indruk dat je niet kunt kiezen en dan maar voor alles solliciteert. Maak voor jezelf op voorhand een keuze over welke richting je uit wilt met je job.
 • Gebruik altijd een tekstverwerkingsprogramma voor je brief; een typemachine kan echt niet meer en handgeschreven is geen aanbeveling.
 • Vermijd het maken van taal- en tikfouten door het gebruik van de spellingscontrole èn je grammaticakennis (want dat heeft de spellingscontrole niet). Let hierbij wel op dat de zinsbouw vaak niet bekeken zal worden!
 • Houd echter wel het doel van je brief voor ogen: het is een zakelijke brief en geen persoonlijke. Spreek de lezer altijd aan met "u", zelfs als je hem of haar kent. Ontspannen is iets anders dan geestig; grapjes komen op papier zelden goed over. Schrijf enthousiast en boeiend, maar stop geen humor in je brief. Wees consequent in je stijlgebruik.
 • Schrijf niet over positieve of negatieve ervaringen met voorgaande werkgevers.
 • Vraag in je afsluitende paragraaf om een gesprek en niet om de baan! Dat is belangrijk omdat je na het sollicitatiegesprek veel beter kunt beoordelen of de baan inderdaad iets voor jou is.
 • Gebruik geen afkortingen in je sollicitatiebrief. Schrijf dus niet 'm.b.t.', maar 'met betrekking tot', niet 'i.p.v.', maar 'in plaats van', niet 'z.s.m.', maar 'zo spoedig mogelijk', niet 'enz.', maar 'enzovoort'. Er zijn drie uitzonderingen op deze regel, namelijk de afkortingen d.d. (de dato), CV (curriculum vitae) en jl. (jongstleden). Let op de plaatsing van de punten in deze afkortingen. Die is in elk van deze drie gevallen weer anders.
 • Bedenk een leuke uitsmijter. Voor slotzinnen heb je ook standaardzinnen (“In afwachting van uw reactie, teken ik ...”), maar probeer iets te vinden dat nog niet zo vaak gebruikt is.  
Let op; Met een sollicitatiebrief onderscheid je je van andere kandidaten die een vergelijkbare CV hebben. Je krijgt er geen baan mee, maar je kunt wel je eigen kansen verprutsen met een slechte brief. Daarom is het zo belangrijk dat je een goede sollicitatiebrief schrijft.
 
 
Als je niet voldoet aan de functie-eisen
 
Het zou kunnen dat je niet voldoet aan één of meerdere functie-eisen. Geef in dat geval zelf een oplossing voor dit probleem in je sollicitatiebrief. Als je niet over de vereiste diploma's beschikt compenseer je dit met vaardigheden die belangrijk zijn voor de baan. Deze vaardigheden kan je beschrijven in je sollicitatiebrief. Als je niet voldoet aan de vereiste werkervaring of vaardigheden kan je dit ook compenseren door aan te geven dat je snel leert, veel projecten op school hebt gedaan, reeds eerder stage hebt gelopen of een aantoonbare interesse hebt voor het functiegebied.
 
 
Verwoord negatieve punten positief
 
"Ik ben bereid (per openbaar vervoer) te reizen" kinkt beter dan "Ik vind het niet erg om iedere dag twee uur in de trein te zitten"
"Ik kan goed luisteren" klinkt beter dan "Ik ben stil of verlegen."
"Ik leer snel door het in de praktijk toe te passen” klinkt beter dan "Ik kan niet zo goed leren."
“Ik kan goed zelfstandig werken” klinkt beter dan “ik functioneer slecht in een team”
 
 
Do’s & dont’s
 
Op zoek naar een baan? En heb je al diverse brieven geschreven en verschillende uitnodigingen gehad? Op een gegeven moment ga je je dan eens afvragen waarom het nog niet gelukt is. Ligt het aan de markt of kun je er zelf nog iets aan doen?
 
Wel doen:
 
 • Maak een sterkte-zwakteanalyse van jezelf; wees daarbij heel eerlijk, gebruik testuitslagen en de mening van anderen.
 • Als je geen werk hebt, besteed dan minstens 20 uur per week aan het solliciteren en oriënteren op de arbeidsmarkt. Zo houd je ook een zekere regelmaat vast die je leven structuur geeft.
 • Houd bedrijven die reorganiseren in de gaten en bel de personeelsafdeling om te vragen of er vacatures aankomen. Dit geldt natuurlijk niet als de reorganisatie uitdraait op massaontslag.
 • Krijg je een uitnodiging voor een gesprek? Zorg dan dat je zo veel mogelijk over dat bedrijf te weten komt voordat je er naar toe gaat (via Internet, de bibliotheek enz.).  
Niet doen:
 
 • De vervelendste fout die sollicitanten kunnen maken is dat zij de selecteur(s) schriftelijk, telefonisch of in een gesprek proberen hun mening op te leggen.
 • Overtuigen is iets anders dan bekeren. Laat in een brief dus al te zelfverzekerde uitspraken als "ik ben analytisch" of "ik ben geschikt voor de functie" liever achterwege. Schrijf in plaats daarvan liever dat een bepaalde werkervaring een beroep deed op je analytische vaardigheden of dat je belangstelling hebt voor een functie en graag in gesprek wilt komen.
 • Probeer tijdens het sollicitatiegesprek niet om het beste of het wenselijke antwoord te geven, maar luister en reageer.
 • Klaag niet over je (vorige) werkgever en stel de zaken niet anders voor dan ze zijn.
 • Je hebt recht op een respectvolle behandeling als sollicitant (zie ook de NVP-sollicitatiecode).  
Wanneer je bovenstaande tips in de gaten houdt kom je een heel eind. Of je er nu zelf voor gekozen hebt of dat het gedwongen is: je bevindt je in een situatie waarin je een nieuwe baan wilt. Pak dit serieus op als een belangrijk project in je leven. Overweeg ook eens of loopbaanbegeleiding je zou kunnen helpen.
<< OpleidingenStageplan >> Handleiding - Copyright Zoekbijbaan.nl 2019 - Naar boven