4.976 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Handleiding


Het Curriculum Vitae
 
Een Curriculum Vitae (CV) is een overzicht van je persoonlijke gegevens, opleiding(en) en werkervaring. Het CV moet je als bijlage meesturen met je sollicitatiebrief.
 
Zorg dat je CV er verzorgd uitziet. Niet alleen inhoudelijk, maar ook qua vormgeving. Je CV is het belangrijkste visitekaartje dat je neerlegt bij een toekomstige werkgever. Het geeft het bedrijf een eerste indruk van jouw kwaliteiten. Op basis van je CV nodigt het bedrijf je wel of niet uit voor een gesprek. Bij het beoordelen van jouw geschiktheid voor de vacature kijkt men meer naar het CV dan naar je sollicitatiebrief.
Als je de informatie puntsgewijs neerzet kan het bedrijf direct zien waar alle belangrijke informatie staat.
 
Indeling van het CV
 
Maak je CV origineel, maar niet te feestelijk. Gebruik een duidelijk lettertype. Dat mag afwijken van het lettertype van je brief. Schrijf een CV nooit met de hand. Denk eens aan een kadertje, tabs, tabellen enzovoort. Maar nogmaals: doe geen rare dingen.
 
Om het CV overzichtelijk te maken, kun je het beste de volgende, gebruikelijke, indeling toepassen:
 
  • Persoonsgegevens; Gebruikelijk is om in ieder geval je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en -plaats te vermelden. Niet je telefoonnummer op je huidige werk vermelden, solliciteren is een aangelegenheid waar je huidige werkgever doorgaans niets mee te maken heeft. Verder kun je informatie toevoegen over je burgerlijke staat en, indien relevant, nationaliteit.
 
  • Opleidingen en cursussen; Vermeld hier, in chronologische volgorde, de jaartallen, de opleiding(en) die je na de lagere school gedaan hebt, ook de opleidingen die je niet afgemaakt hebt. Vermeld de naam van de school, de diploma's die je gehaald hebt plus de datum. Gebruik een aparte kolom voor cursussen die relevant kunnen zijn voor de baan of het soort werk waar je op solliciteert. Wanneer talenkennis relevant is, zet deze er dan bij.
 
  • Werkervaring; Hier komt een opsomming van de banen die je hebt gehad. Vermeld de naam van de bedrijven waar je voor gewerkt hebt met de vestigingsplaats, de functie die je bekleedde en een korte functie-inhoud. Ook vakantiewerk en bijbanen vermelden. Als er een gat zit tussen twee banen, vermeld dan wat je in die periode hebt gedaan. Bijvoorbeeld: van mei tot en met december 2001 heb ik een rondreis gemaakt door Amerika, of vrijwilligerswerk gedaan, een studie, of misschien ben je een tijd ziek geweest. Doe je dat niet, houd er dan rekening mee dat in een gesprek bijna altijd wordt gevraagd wat je in de tussenliggende periode hebt gedaan.
 

Over de volgorde van gegevens bestaan verschillende meningen. Gebruikelijk was dat je begon met de opleidingen en werkervaring die het langst geleden was. Het zogenaamde "Amerikaanse CV" draait dat juist om. De laatste jaren is die wijze van CV maken wijd verbreid. Sommige selecteurs geven daar tegenwoordig de voorkeur aan omdat ze vinden dat 't makkelijker leest of "moderner" is. Doe wat je zelf 't prettigst vindt; de inhoud van je CV is immers belangrijker dan de volgorde. Je kunt je werkervaring op vier manieren op een rijtje zetten:
 
1)     Van oud naar nieuw; Begin bij het begin van je loopbaan en werk zo naar je laatste werkervaring toe. Het laat zien hoe jij je als persoon hebt ontwikkeld. Dit is de meest gebruikte volgorde, maar niet de beste. Beter is om je laatste werkervaring bovenaan te zetten (van nieuw naar oud).
 
2)     Van nieuw naar oud; Over het algemeen is je laatste werkervaring het meest relevant. Daarom is deze volgorde beter dan van oud naar nieuw. Beschrijf oudere werkervaringen beknopter dan de recente werkervaring.
 
3)     Thematisch; Je kiest elementen die voor de baan van belang zijn en licht toe welke ervaringen je daarmee hebt. Deze vorm van een CV is meer geschikt voor zeer ervaren adviseurs of deskundigen. Zij hebben vaak een ruime keuze aan ervaringen. Gebruik deze vorm dan ook alleen als je zware klussen kunt aangeven. Een voordeel van deze methode is dat gaten in het CV minder opvallen, omdat je geen chronologische volgorde aanhoudt.
 
4)     Een combinatie; Je kunt natuurlijk een thematische met een traditionele CV combineren. Je geeft dan een overzicht van de functies en opleidingen. Daarbij geef je een overzicht van vaardigheden en waar of hoe je de ervaring daarmee hebt opgedaan.
 
 
  • Overige informatie; Hobby's en bestuurlijke functies hoef je alleen te vermelden als ze relevant zijn voor de functie. Wordt doorzettingsvermogen gevraagd, dan is het zeker verstandig op te nemen dat je van bergbeklimmen houdt (alleen als dat zo is). Ook kun je aan het einde referenties opnemen of de zinsnede "op verzoek kunnen referenties verstrekt worden". Vergeet niet je referenten van tevoren op de hoogte te brengen van het feit dat zij benaderd kunnen worden! Vermeld andere zaken die in je voordeel kunnen spreken. Misschien ben je in dienst geweest of heb je in een sport- of studentenvereniging bestuurservaring opgedaan. Je kunt je hobby's vermelden, maar het is niet verplicht. Solliciteer je naar een baan in tuincentrum en je hobby is tuinieren, dan moet je dat zeker vermelden. Vermeld ook of je een rijbewijs hebt. Verder is het handig om op te schrijven met welke computerprogramma's je kunt werken.
 
 

Voorbeeld van een Curriculum Vitae
 
Curriculum Vitae
   
Personalia
 
Naam en voornamen:
Adres:
Postcode en woonplaats:
Telefoonnummer:
Mobiele nummer:
E-mail adres:
Geboorteplaats en geboortedatum:
Burgerlijke staat:
Geslacht:
Nationaliteit:
  
Opleiding (meest recente opleiding staat hier bovenaan)
 
2000 - 2005              (bv. Hogeschool Inholland) te (plaats)
Studierichting:           ...
Gevolgde vakken:    ...
Diploma te behalen in (januari 2006)
 
1998 - 2000              (Lyceum X) te (plaats)
Opleiding:                  (bv. HAVO)
Gevolgde vakken:    ...
Diploma behaald in ... (jaar)
 
1994 - 1998              (Lyceum x) te (plaats)
Opleiding:                  (bv. MAVO)
Gevolgde vakken:    ...
Diploma behaald in ... (jaar)
 
Cursus(sen)
1999 Cursus Frans bij ...
Diploma behaald: ja/nee
 
   
Werkervaring (meest recente werkervaring staat bovenaan)
 
2005 - heden                                    Bedrijfsnaam
Plaats                                                …
Omschrijving van de functie (bijvoorbeeld een bijbaan)
Omschrijving van de werkzaamheden: ...
 
2001 - 2004                          Bedrijfsnaam
Plaats                                    …
Omschrijving van de functie (bijvoorbeeld een meewerkstage op de afdeling marketing)
Omschrijving van de werkzaamheden: ...
 
1999 - 2001                          Bedrijfsnaam:
Plaats                                    …
Omschrijving van de functie: ...
Omschrijving van de werkzaamheden: ...
 
Overige activiteiten
2000 - heden                                    Naam vereniging
Plaats                                                …
Omschrijving van de functie
Omschrijving van de werkzaamheden
 
Taalvaardigheid
Engels/ Frans/ Duits etc
Goed in woord
Voldoende in geschrift
 
Hobby’s
Reizen, hockey, computeren en lezen


LinkedIn als CV

Social media wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Er is een grote kans dat je op een gegeven moment een baan gaat zoeken én vinden via social media. De grootste zakelijke netwerksite in Nederland is, op dit moment, LinkedIn. Maar hoe maak je nou een goed LinkedIn profiel? 

Profiel
Om te beginnen, moet je een LinkedIn profiel aanmaken. Je kan op jouw profiel meerdere gegevens kwijt. Je zal dus moeten bepalen wat je wel en wat je niet wilt vermelden. Je kan ook kiezen in welke taal je je LinkedIn profiel wilt maken. Je kan ervoor kiezen om alleen een Engels profiel te maken, maar je kan bijvoorbeeld ook een Nederlands én een Engels profiel maken.

Bepaal ook hoe je dingen wilt vermelden. Als je stage loopt bij een bedrijf, vermeld dan niet alleen het woordje ‘Stagiair’ als titel maar noem jezelf ‘Stagiair Communicatie’ of, nog gedetailleerder ‘Stagiair Internet Marketing at Bedrijf’.

Door het specificeren van onder andere jouw titel, wordt je sneller gevonden in LinkedIn wanneer iemand op deze termen zoekt. Doordat jij het bedrijf noemt, zal LinkedIn connections voor jou zoeken die ook bij dat bedrijf werken. Dit vergroot natuurlijk je netwerk wanneer je deze mensen toe gaat voegen.

Onder elke functie kan je een beschrijving geven. Geef hier bijvoorbeeld aan waar het bedrijf voor staat en welke werkzaamheden je daar (hebt) verricht.

Je kan op je profiel ook aangeven op welke scholen/universiteiten je hebt gezeten. Hier kan je ook toevoegen aan welke activiteiten je hebt deelgenomen terwijl je daar op school zat.

Websites
Je kan op LinkedIn ook meerdere websites vermelden. Heb je een eigen website? Een blog? Voeg deze dan toe! Als je dit niet hebt, kan je natuurlijk ook altijd een website toevoegen waar je affiniteit mee hebt; zoals de website van het bedrijf waar je werkt.

Jouw LinkedIn profiel kan je ook koppelen aan je Twitter account. Je kan er voor kiezen om alle updates die jij op Twitter plaatst op LinkedIn te laten zien, of je kan op Twitter ‘#in’ te tikken en alleen die updates laten zien. Vergeet niet dat LinkedIn zakelijk is en je wellicht je tweets over kroegen en feestjes niet wilt tonen aan je connecties.

Connections
Zelf kan je natuurlijk ook mensen uitnodigen. LinkedIn geeft onder ‘People You May Know’ een aantal suggesties, maar je kan ook het adresboek van je e-mail doorzoeken. Je kan ook losse e-mail adressen intikken om mensen uit te nodigen.

De connecties die jij hebt op LinkedIn worden aangeduid met ‘1st’. Het tweedegraads netwerk wordt aangeduid met ‘2nd’. In het tweedegraadsnetwerk liggen je kansen voor een (nieuwe) baan. Nu kan jij zelf de ‘2nd’ connectie gaan toevoegen, maar je kan je ook voor laten stellen door de gemeenschappelijke ‘1st’ connectie die jullie al hebben.

Vergeet ook niet om mensen toe te voegen die je ergens gesproken hebt. Ben je iemand tegengekomen op een werkfeestje? Voeg hem of haar dan toe vlak nadat je diegene gesproken hebt.

Ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe baan is het handig om mensen toe te voegen. Misschien kunnen zij jou ooit nog eens helpen met een opdracht, of misschien kan jij hun een keer helpen met het vinden van een nieuwe baan. Een netwerk klaar hebben staan kan in ieder geval nooit kwaad.

Recommendations
Op LinkedIn kan je zogenaamde  ‘recommendations’ verkrijgen. Deze kunnen afkomstig zijn van een baas, een opdrachtgever of bijvoorbeeld een collega. Voor alles wat je gedaan hebt (je werk, je studie) kan je deze krijgen. Je kunt afwachten of mensen deze zomaar voor je gaan maken, maar je kan hier ook om vragen.

Nog meer?
Je kan op LinkedIn ook deelnemen aan groepen. Zo kan je je aansluiten bij de groep van jouw bedrijf of over een ander onderwerp. Je kan ook advies geven aan anderen. Zo kan je meteen laten zien welke kennis jij in huis hebt!

Op je profiel kan je ook onderdelen toevoegen (“Add sections”). Zo kan je bijvoorbeeld op je profiel vermelden dat je Nederlands en Duits vloeiend kan spreken.

Je kan op LinkedIn ook een foto toevoegen, artikelen van jou die gepubliceerd zijn, vaardigheden en zelfs de vakantieplannen die je hebt staan.

Let wel op, er vinden vrij regelmatig veranderingen plaats op LinkedIn. Zo kan je steeds meer informatie geven over jezelf op jouw profiel en wordt LinkedIn steeds beter.